Blog

Naruči ONLINE

BLOG 01.

Kako je nastala pizza?

Najpoznatije jelo na svijetu vuče svoje korijene još iz antičkog doba kada su u raznim prilikama blagovali plosnatu lepinju oplemenjenu mediteranskim začinskim biljem i česnjakom, a kroz vrijeme su mediteranske zemlje razvijale razne varijante nadjeva koje su stavljali na tanko tijesto.

Prekretnica u razvoju pizze se dogodila dolaskom rajčice u Europu početkom 16.st . Napočetku je rajčica bila povrće siromašnih,dok je poslije taj slani umak od rajčice postao neizostavan dodatak na pizzi diljem svijeta. Točan datum nastanka pizze nije poznat,ali se Italija smatra domovinom pizze te Napulj kao grad gdje je pizza doživjela najveću popularnost. Davne 1830. godine u Napulju je postojala prva pizzeria koja je poslovala u zatvorenim prostorijama. Prije te godine, pizzerije su postojale samo kao prodajni pultovi na otvorenome. I danas, kad se pizza raširila po cijelom svijetu, Napulj je ostao grad u kojem je pizza više od običnog jela, dapače, povijest pizze dio je povijesti toga grada.


Pizza s nadjevom od maslinova ulja, usitnjenog češnjaka i soli smatra se najstarijim poznatim načinom pripremanja pizze. Čini se, naime, da je upravo takva pizza bila veza između niskih pogača kruha i pizze. Pizza je, vjerojatno, nastala tako što su se pečene tanke pogače kruha (od dizanog tijesta) počele obogaćivati začinima (uljem, češnjakom i solju) i tako začinjene su se jele. Od toga pa do ideje da se sirova tanka pogača začini i tako začinjena peče, bio je potreban samo mali korak. S vremenom, pizza s češnjakom počela se bogatije začinjavati, dopunjavati sirom,slanom ribom, gljivama, povrćem…

BLOG 02.

"Moderna pizza"

Moderna pizza započinje svoj uspon 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiolija Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv "pizza margherita" i do dan danas najpopularnija je pizza na svijetu. Potkraj 19. stoljeća proširio se broj dodataka pizzi pa se tako puni rajčicom, češnjakom, slanim inćunima, gljivama, maslinama, kobasicama i sirom, a konzumira tijekom cijelog dana. Ipak i dalje ostaje popularna tek u Italiji, sve dok masovnom emigracijom Talijana u SAD, nije zakoračila na američko tlo. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama, no 1905. godine Gennaro Lombardi otvara prvu pizzeriju u New Yorku. Zanimljivo je da Lombardijeva pizzeria postoji i danas i iako nije na istoj lokaciji i dalje koristi originalnu peć iz 1905. godine. Nakon povijesne 1905. godine u SAD-u se otvara još pizzerija, no pizza je godinama bila prihvaćena tek u talijanskim krugovima. Tek nakon 2. Svjetskog rata kada su se američki vojnici vratili iz Italije i zaželjeli okusa pizze, ona postaje popularna kako u SAD-u tako i u zapadnim zemljama Europe. Amerikanci počinju pizzu doživljavati kao brzu i zabavnu hranu osobito nakon što su je počele promovirati i zvijezde talijanskog porijekla (Frank Sinatra, Joe DiMaggio). Sve to
dovodi do otvaranja lanaca pizzerija poput Pizza Huta. Slijedi automatizacija i serijska proizvodnja, a noviteti poput dostave pizze na adresu i smrznutih pizza dovode popularno jelo do svakog kućanstva. Jeste li znali? Godine 2009. Europska unija donijela je odluku za zaštitu originalne Napuljske pizze Neapolitan (Napolitana). Ta je pizza odredbom postala dio europske baštine i sve pizzerije koje pripremaju originalnu pizzu Neapolitan moraju poštivati stroge standardne glede sastojake i upotrebljavati samo San Marzano rajčice i mozzarellu od svježeg bivoljeg mlijeka.

Album naših dragih kupaca

Album naših dragih kupaca

Call Now Button